Toolbox financiering gecombineerde leefstijlinterventie

Hoe pak ik het aan?

Ondernemen is het zien van kansen en die ook weten te benutten. Maar ook het actief bouwen aan een netwerk en investeren in contacten met klanten, medewerkers en mogelijke samenwerkingspartners. Een ondernemer laat zich bij tegenslag niet zomaar uit het veld slaan. 

De ontwikkelbaarheid van een competentie verschilt per individu. Het hangt binnen een persoon samen met kennis, vaardigheden, motivatie en de persoonlijkheid. De eerste drie onderdelen van een competentie kunt u ontwikkelen. Ondernemerschap hangt echter ook samen met persoonlijkheid. Persoonlijkheid is lastig te veranderen. Het is belangrijk dat u naar de toekomst kijkt, naar ontwikkelingen, naar uw wijk en naar uw klanten. U bepaalt zelf hoe uw organisatie hierop inspeelt en hoe uw aanbod eruit ziet. Dat vereist creativiteit. 

Gelukkig hoeft u het niet alleen te doen. Samen staat u sterker, ook in ondernemerschap. Hoewel ondernemerschap voor een gedeelte in de persoon zit kunnen trainingen in ondernemend gedrag (herkennen van kansen, kansen onder de aandacht te brengen en kansen benutten) helpen deze competentie te ontwikkelen. Ook het (leren) maken van een business case helpt ondernemend gedrag te stimuleren.

Tip: Voor inspirerende voorbeelden van anderen kijk bij Zijn er ook goede voorbeelden? Hier vindt u onder andere voorbeelden van de gemeente Den Haag en de gemeente Rotterdam.

Tip: Er zijn verschillende aanbieders van cursussen, workshops en training gericht op het aanwakkeren van ondernemerschap. Op internet vindt u verschillende aanbieders of informeer bij een Regionaal OndersteuningsStructuur (ROS) voor meer informatie.