Nieuws

 
Renkumse projectgroep start Beweegcarrousel
24 april 2013

RENKUM - Fysiotherapeute Inge Blom uit Renkum vroeg afgelopen jaar met ondersteuning van Stichting OOGG een Sportimpuls-subsidie aan. Met deze subsidie in de achterzak is inmiddels een projectgroep gevormd. Doel: activiteiten in Renkum in gang zetten om meer mensen met overgewicht, diabetes, hoge bloeddruk, COPD of andere aandoeningen aan het sporten te krijgen. Hiermee zijn de Beweegkuur, begeleide fitness in de Rijnkom en de Beweegcarrousel geboren.Fysiotherapeute Inge Blom (l) en GOOG-adviseur eerstelijnszorg Susan Adam.

door Feike Klomp

Overgewicht is een actueel probleem. De overheid ontwikkelde enkele jaren geleden in samenwerking met het NISB (Nederlands Instituut voor Sport en Bewegen) de 'Beweegkuur' gericht op mensen met overgewicht in combinatie met bijvoorbeeld diabetes of hoge bloeddruk. ,,In 2011 zijn diverse zorgverleners in company bijgeschoold in het begeleiden van deze doelgroep'', legt fysiotherapeute Inge Blom uit. ,,Van daaruit is een projectgroep gevormd, die wordt begeleid door de stichting OOGG. In pilotprojecten van de 'Beweegkuur' bleek dat de doorstroming naar het reguliere sportaanbod in de directe omgeving van de deelnemers onvoldoende tot stand kwam en extra aandacht nodig had.''


Beweegcarrousel
Meerdere zorgverleners en sportaanbieders hebben mede daarom de handen in elkaar geslagen. De samenwerking loopt, mede door de toegekende subsidie, tot en met augustus 2014. De uitdaging is onder meer om mensen onder deskundige begeleiding aan het sporten/bewegen te houden en kennis te laten maken met diverse sport- of beweegactiviteiten, de zogenaamde Beweegcarrousel.

Elke maand kunnen inwoners van Renkum gratis kennismaken en inschrijven voor een sport- of beweegactiviteit op een ochtend- en een avondtijdstip. Deelname is gratis. Naast Fysiotherapiepraktijk De Waag van Inge Blom werken verder mee Optisport Healtch Club Renkum, Sporttwist Fithockey en sportief wandelen, Sjabbens Sport en Health Fitness, Nordic Walking Sonsbeek, Nuovo Volleybal en 50+ Sport en Spel. Andere belangrijke partners zijn Connie Lamers (Praktijkondersteuner vanuit de huisartsenpraktijk aan de Groeneweg en Marianne Mudde (diëtiste). ,,Vanuit de gemeente Renkum gaat een nieuw aangestelde Sportcoach Renkum zich met de 'Beweegcarrouselactiviteiten' bezighouden'', legt Blom verder uit.

Voor de eerste ronde zijn sinds begin van dit jaar 20 personen uit de Renkumse huisartsenpraktijk geselecteerd, om mee te doen aan een jaar lang begeleiding in regelmatig sporten, voedingsadvies en begeleiding door de leefstijladviseur in de huisartsenpraktijk.

Ook andere zorgverleners kunnen straks doorverwijzen naar het gecreëerde laagdrempelige sportaanbod. Voor de zomervakantie volgt een speciale informatiebijeenkomst over het beweegproject. In september 2013 start weer een groep van 20 deelnemers.

* Fysiotherapie de Waag, Molenweg 24 te Renkum, 0317-312852, www.fysiotherapiedewaag.nl Meer info: www.beweegkuur.nhttp://www.hoogenlaag.nl/lokaal/renkumse_projectgroep_start_beweegcarrousel_43044717.html